Ara
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ

Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ Uluslararası Kitabı TRT'ye Anlattı

21.03.2023 10:48

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, konuk olduğu TRT Erzurum Radyosuna ‘Tarımsal Üretime Makro Bakış’ uluslararası kitabını anlattı.

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, TRT Erzurum Radyosunun canlı yayın konuğu oldu. ‘Bölge Gündemi’ programına canlı telefon bağlantısı ile bağlanan Karadağ, editörlüğünü yaptığı ‘Tarımsal Üretime Makro Bakış’ uluslararası kitap hakkında bilgiler aktardı

Okuyucu ile buluşturulan ‘Tarımsal Üretime Makro Bakış’ uluslararası kitapta 17 bilim insanının katkıları ile 12 bölümden oluştu. Karadağ ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yaşar editörlüğünde yayımlanan kitabın detayları TRT Erzurum Radyosunda paylaşıldı. 

Karadağ, konuşmasında üniversite hakkında bilgiler vererek; “Öncelikle, Ülkemize ve aziz milletimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyor,  yüreklerimizi derinden yaralayan asrın felaketi bu büyük afette yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımıza Allah tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyorum. Üniversitemiz;  12 Aralık 2018’de “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi” kapsamında “Hayvancılık” alanında Pilot Devlet Üniversitesi seçilmiştir. Yine, Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 15 Eylül 2021 tarihli toplantısında aldığı kararla Muş Alparslan Üniversitesi bünyesinde "Kaba Yemde Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi" açılmasına karar verilmiştir. Cumhurbaşkanlığı’nın yürürlüğe koyduğu 11. Kalkınma Planı hedefleri doğrultusunda üniversitemiz koordinatörlüğünde sırasıyla Çukurova Üniversitesi, Dicle Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi iş birliği ile “Kaba Yemde Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği” 10 Ocak 2022 tarihinde Resmi gazetede yayımlanmıştır” dedi.

“TARIM İNSAN YARATICILIĞININ İLERLEMESİNDE TETİKLEYİCİ BİR ROL OYNAMIŞTIR”

Tarımın insan hayatı üzerindeki önemine dikkat çeken Karadağ; “Dünya nüfusunun giderek artması ve küresel ısınmaya paralel olarak iklim değişikliği gıdaya olan yönelimi artırmış ve stratejik sektör olan tarımsal üretimi önceliklerinin en başına koymuştur. İnsanlığın ilerleme kaydettiği her alanda stratejik başlangıç olan tarım, ticaret ve ticaret yollarının önemini arttırarak ülkelerin güvenliklerinin temel belirleyicisi tarımsal üretim olmuştur. Tarım hem üretici hem tüketiciler üzerinde önemli ekonomik etkiye sahip stratejik bir sektördür. Küresel ölçekte insan yaratıcılığının yönü neredeyse bin yıllar boyunca tarımın geliştirilmesi için teknolojik gelişme esaslı olarak katkıda bulunmuştur. Tarım geçmişte olduğu gibi bugünde stratejik konumunu devam ettirmeye ve insan yaratıcılığının ilerlemesinde tetikleyici bir rol oynamıştır. Tarımsal üretimde birim alandan elde edilecek ürünün ekonomikliğinin yanında gittikçe bozulan iklim şartlarına uygun yetiştirme tekniği ve tarımsal ürünlerin daha öne çıktığı günümüzde tarımsal alanda yapılan yeni çalışmalar ve yeni uygulamalar daha da önem kazanmıştır.”

“UZAYA HER GÜN DOLMUŞ SEFERİ YAPILSA DAHİ TARIM ÖNEMİNİ YİTİRMEZ”

Karadağ konuşmasının devamında, yayımlanan kitabın tarım sahasındaki bilim insanlarına fayda sağlayacağı temennisinde bulunarak; “Bu kitapta geçmişten günümüze kadar gelen tarımsal bilgi birikiminin geliştirilmesine, bilginin uygulamaya konulmasına ve belki de biraz da hatırlanmasına katkı sağlamak amacıyla tarımın farklı konularına değinilmiştir. Bu anlamda, tarım sahasında bilgi üretmeye gayret eden tüm meslektaşlarıma faydalı olmasını umuyorum. Şunu açıkça belirtmem gerekirse parayla top, tüfek, kurşun, petrol, tank, uçak, füze satın alabilirsiniz ama paranın satın alamayacağı tek meta vardır o da tarımdır, gıdadır. Uzaya her gün dolmuş seferi yapılsa dahi tarım önemini yitirmez bilakis daha da artırır. 21 Kasım 2019’da Sayın Cumhurbaşkanımız “3. Tarım Şurası” kapanış programında “Temel tarım ürünlerinde dışa bağımlı olmak, en az savunma sanayisinde dışa bağımlılık kadar tehlikelidir. Milletimizin gıda güvenliğini garanti altına almak, her ülke gibi Türkiye için de bir Milli Güvenlik Meselesi haline gelmiştir” der. İlk defa 1 Aralık 2019’da görülen KOVİD-19 pandemisinin başlamasıyla birlikte insanlık bilgisayara, tabletlere, cep telefonlarına koşmadı, bir tek şeye yöneldiler o da tarım ürünleridir. Kovid-19 pandemisi ve 6-7 Şubat tarihleri arasında yaşanan deprem felaketinin Tarımın ne kadar çok önemli bir milli güvenlik meselesi olduğunu da bize bir kez daha hatırlatmıştır” şeklinde konuştu.

“İKSAD TARAFINDAN YAYINLANMIŞ VE 12 BÖLÜMDEN OLUŞMUŞTUR”

Kitabın İLKSAD tarafından yayımlandığını ve 12 bölümden oluştuğunu kaydeden Karadağ; “Tarımsal Üretime Makro Bakış” kitabımız Uluslararası yayımlanmış bir kitaptır. Uluslararası nitelikte İKSAD tarafından Şubat 2023 de yayımlanan bu kitabın 2 editörü bulunmaktadır. Ben ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yaşar Hocamızın Editörlüğünde yayımlanmıştır. Kitap, Ülkemizde alanında önemli çalışmalar yapmış 17 bilim insanımızın büyük katkılarıyla İKSAD tarafından yayınlanmış ve 12 bölümden oluşmuştur. Uluslararası boyutta yoğun bir emek sonucunda kaleme alınan “Tarımsal Üretime Makro Bakış” kitabımız, Alanında önemli çalışmalar yapmış 17 Bilim insanımızın büyük katkılarıyla 12 bölümden ve 361 sayfadan oluşan İKSAD’ın büyük katkılarıyla yayımlanan bu eserin başta Muş olmak üzere Bölgemize, Ülkemize ve Uluslararası arenada bilim insanlarımıza, üreticilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Uluslararası kapsamda bir ilk olmak özelliğini gösteren bu eserin kaleme alınmasında büyük emeklerinden Editörlerimize 17 Bilim insanımıza, kitabın yayımlanmasını sağlayan İKSAD yetkililerine ve bizleri her defasında cesaretlendiren Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat hocamıza teşekkür ediyorum. Tüm İslam aleminin yaklaşmakta olan Ramazan ayını tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.