Ara
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ

"Gelecekte Çayır ve Meraların Önemi" Semineri Düzenlendi

06.05.2024 11:22

Üniversitemiz Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonunda Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen seminere Rektör Yardımcımız ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Muş İl Tarım ve Orman Müdürü Yardımcısı Eşref Süne, Meteoroloji Müdürü Mehmet Reşit Aydın, Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi Müdürü Hanifi Yağmur, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Okul Sporları Şube Müdürü Emirhan Karakaya,  Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yaşar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökkuş, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Celal Aral, Muş Muhtarlar Derneği Başkanı Turan Süme, öğretim elemanları, üreticiler, muhtarlar ve öğrenciler katılım sağladı.

Koordinatörlüğünü Rektör Yardımcımız ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Yaşar Karadağ’ın yapmış olduğu seminerde Prof. Karadağ, Üniversitemizin 12 Aralık 2018’de “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” kapsamında hayvancılık alanında pilot devlet üniversitesi olduğunu ve 15 Eylül 2024’te Yükseköğretim Kurulu tarafından “Kaba Yemde Çayır Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi” seçildiğini ifade etti. Prof. Karadağ, Ülkemizde çayır mera alanında duayen hocamız Prof. Dr. Ahmet Gökkuş’un gerek Üniversitede gerekse Tarım Bakanlığının pek çok mahfillerinde görev aldığını ve ülke tarımına büyük yararlar sağladığını belirtti. 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökkuş vermiş olduğu seminerde, 18 yıl Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 28 yılda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesinde Çayır Mera ve Yem Bitkileri alanında Öğretim Üyesi olarak çalıştığını ve 2022 yılında emekliye ayrıldığını belitti. Prof. Gökkuş, gıda kaynaklarımızın bitkisel ve hayvansal gıdalar olmak üzere iki unsundan oluştuğunu, çayır mera ve yem bitkilerin kaba yem, sırasıyla tane ve fabrika yemler ile küspenin kesif yem olduğunu, nüfus artışı ve gelir düzeyinin yükseldiğini buna bağlı olarak  hayvansal ürün talebinin arttığını, yem bitkisi üretiminin  ise sabit kaldığını, ülkemiz meralarının % 85’i zayıf ve orta durumda olduğunu, bu durumda meraların mutlaka korunmalı, ıslah edilmeli ve iyi yönetilmesinin gerektiğini, çayır ve meraların sadece hayvancılığımızın en önemli asli unsurları dışında pek çok faydalar sağladığını ifade etti. 
Seminer, soru-cevapların ardından Prof. Dr. Yaşar Karadağ’ın Prof. Dr. Ahmet Gökkuş’a teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.