Fakültemiz Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Dilek KABAKCI Bilim ve Teknolojide Avrupa İş Birliği (European Cooperation in Science and Technology-COST) kapsamında yürütülen “Nutritional and medicinal properties of Honey and by-products: Quality Criteria in motion, 2. Biomonitoring of abiotic stressors or anthropogenic contaminants in the environment 3. Evaluation of prevalent diseases and biotic stressors that threat honeybee colonies, 4. Honeybees as pollinators in agriculture: consequences of lost colonies in agrarian ecosystems, 5. EU policies, safety practices and market analysis of the honey value chai” başlıklı eylemlerde (action) çalışma grubu üyesi olarak kabul edilmiştir.
Bal arıları doğa ve çevre için çok önemli canlılardır. Yaşadığımız evrende tozlaşmanın % 80 – 90 bal arıları tarafından sağlanmaktadır. Bal arılarının birçok ürünü olmasına rağmen en yaygın olarak bilinen ürünü baldır. Değişen iklim koşulları küresel ısınma tüm canlılarda olduğu gibi bal arıları içinde en önemli stres faktörlerinden bir tanesidir. Bu bağlamda Avrupa birliği ve ülkemizde bu konularda çalışmaların devam etmesi ve katkı sağlanması önem arz etmektedir.
Bu amaç doğrultusunda, 5 çalışma grubunda yer alan öğretim üyemiz Kasım 2027’ye kadar sürecek olan eylem kapsamında gerek Avrupa’daki gerekse ulusal ilgili araştırma gruplarıyla muhtemel iş birliktelikleri için bağlantı kurabilecek, yıllık değerlendirme toplantılarına katılım sağlayarak görüş sunumunda bulunacak, düzenlenecek bilimsel aktivitelerde kendi çalışmalarını sunabilecek ve alt çalışma gruplarında yer alacaktır.
COST eyleminde çalışma grubu üyesi olarak yer alan Fakültemiz Hayvansal Üretim ve teknolojileri Bölümü Öğretim Üyemizi tebrik ediyor, çalışmalarında kolaylıklar ve başarılar diliyoruz.