Ara
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ

“Tarımda Bilgi Kaynakları: Dijital Tarım Kütüphanesi’’ Konulu Seminer Düzenlendi

06.04.2022 05:23

Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültesi seminerleri kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı, Kütüphane Koordinatörü Mehmet BİLİR ’Tarımda Bilgi Kaynakları: Dijital Tarım Kütüphanesi’’ konulu bir seminer verdi.

Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ koordinatörlüğünde düzenlenen Uygulamalı Bilimler Fakültesi seminerleri kapsamında bu hafta Tarım ve Orman Bakanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı, Kütüphane Koordinatörü Mehmet Bilir konuk edildi. Seminere Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat başta olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanlığı TAGEM, BÜGEM, TİGEM, TTSM, TKDK, Bitki Islahçıları Alt Birliği, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği, Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, MAUN akademik personeli ve öğrencileri katılım sağladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı, Kütüphane Koordinatörü Mehmet Bilir konuşmalarına kütüphanenin tarihçesine değinerek bu konuda, Bakanlık bünyesinde personelin mesleki araştırmalarına yardımcı olmak amacıyla ilk kez 1954 yılında Neşriyat ve Tanıtma Müdürlüğü bünyesinde kurulan kütüphane çeşitli yapılandırma süreçlerinden geçirilerek şuanda "Eğitim amacıyla bakanlığın görev alanıyla ilgili her türlü bilgi ve belgeyi toplamak, değerlendirmek, yayımlamak, film, slayt, fotoğraf ve benzeri belgeleri hazırlamak veya hazırlatmak, bu konulara ilişkin arşiv, dokümantasyon ve kütüphane hizmetlerini yürütmek," görevi ile T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde kütüphane hizmetlerini vermekte, bu kapsamdaki faaliyetlerini https://kutuphane.tarimorman.gov.tr adresi üzerinden elektronik ortamda da dış kullanıcıların erişimine sunmaktadır. Kütüphane de tarım eğitimi ve tarımsal yayıncılık tarihine ışık tutan, hem de tarımın her alanında kaynak kitap olma özelliğinde 30 bin civarında yayın bulunmakta olup sadece tarımsal kaynakları barındırması hasebiyle de İHTİSAS KÜTÜPHANESİ niteliğindedir.

2000’li yıllardan itibaren bilgisayar teknolojilerinin gelişmesi ile bir yandan klasik kütüphanecilik faaliyetlerini sürdürürken bir yandan da bu hizmetlerin dijital dünyaya taşınması maksadıyla internet kullanıcılarının erişimine açılmış, ilerleyen yıllarda da başlatılan büyük dijitalleştirme projesi ile kütüphanedeki kaynaklar açık erişim ilkeleri çerçevesinde ve ücretsiz olarak okuyucunun hizmetine sunulur hale getirilmiştir. Pandemi ile birlikte yayınlara elektronik ortamda ulaşma ihtiyacının artması dijital kütüphanenin tarımsal içerikli ulaşılabilir Türkçe elektronik kaynakları barındırması açısından çok büyük önem kazanmıştır. Dijital kütüphane altyapı sistemleriyle tarımsal alanda üretilen tüm basılı yayınları bünyesine dahil edebilecek kapasiteye sahip olup, ülkemizin Tarımsal Bilgi Merkezi olarak hizmet gösterebilecek kapasiteye ulaşması için çalışmalar devam etmektedir. Dijital kütüphane tüm internet kullanıcılarına açık olup https://kutuphane.tarimorman.gov.tr adresinden erişilebilmektedir. Ayrıca E- devlet entegrasyonu sayesinde kütüphane bünyesinde 11 bin yayına ulaşmak mümkündür. Optik Karakter Tanıma işleminde mümkün olabilecek en üst verim seviyesini yakalayan (%98 oranında okunabilirlik) dijital kütüphanede dijitalleştirilen eserin tüm içeriğinde arama yapılabilmekte, bulunan kelime metin üzerinde işaretli olarak getirilmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığının merkez kütüphaneleri, görev ve faaliyet alanları ile ilgili konularda yurtiçi ve yurtdışı kuruluşlar yanında büyük çoğunluğunu Bakanlık personeli, akademik çevreler, araştırmacılar ve üniversite öğrencilerinin oluşturduğu geniş bir okuyucu kitlesine hizmet vermektedir.

ABD, Almanya, Kıbrıs, Azerbaycan, Çin, Hollanda, İngiltere, Fransa, Rusya başta olmak üzere Dünyanın her noktasından ziyaretçi alan dijital kütüphaneye 122 ülkeden giriş yapıldığı, 2021 yılında 230 bin benzersiz ziyaretçinin 32 bin yayına erişim sağladığı belirlenmiştir. Hizmet kalitesini ölçümlemek ve artırmak amacıyla okuyucu talep ve davranışlarını titizlikle takip ediliyor olup, kütüphane üyelerinin en genç olanı 2003, en yaşlı olanı 1993 doğumlu, %30’u kadın, %70’i erkek üyelerden oluşmaktadır. Kütüphane ziyaretleri ve yayın erişimleri pazartesi ve perşembe günlerinde yoğunlaşmakta, cuma, cumartesi ve pazar günleri daha az ziyaretçi gelmektedir.

Kütüphanenin yaygın olarak kullanılan platformlarda sosyal medya hesapları oluşturulmuş olup mümkün olduğunca güncel paylaşımlar yapılmaktadır.  Bir yandan bilinirlik-görünürlük çalışması yapılmakta, diğer yandan da özellikle Z kuşağının talepleri sosyal medya platformları üzerinden karşılanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı bünyesinde kurulan bu alt yapı ve sistem, tarımsal alanda üretilen tüm basılı yayınları bünyesine dahil edebilecek kapasiteye sahip olup, ülkemizin Tarımsal Bilgi Merkezi olarak hizmet gösterebilecek kapasiteye ulaşması için çalışmalar devam etmektedir diyerek sözlerini sonlandırdı.