İSTİKLAL MARŞI´NIN 102. YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

13.03.2023 15:40

Muş Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından ‘12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma’ programı gerçekleştirildi. 102. Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen programda okulun öğrencileri tarafından oynanan İstiklal Marşı’nın kabulü gösterisi izleyicilerin beğenisini kazandı

Muş´ta ‘12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma’ nedeniyle bir program düzenlendi. Muş Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından düzenlenen program öğretmenevi konferans salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı okulun tarih öğretmeni Ethem Çakıroğlu tarafından yapıldı.

Düzenlenen programa, Belediye Başkan Vekili aydın Özaslan, Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Rektör Vekili Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, İŞKUR İl Müdürü Mehmet emin Taylan, askeri erkan, Milli eğitim Müdürlüğü şube Müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Muş İmam Hatip Lisesi tarih öğretmeni Ethem Çakıroğlu, İstiklal Marşı’nın hiçbir zaman ölmeyecek bir eser olduğunu belirterek; “12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı münasebetiyle sizlerle birlikte olmaktan duyduğum mutluluğu ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. Milletimizin istiklalini ebedileştiren bir manzume olan İstiklal Marşı, şüphe yok ki ulusumuzun ruhunu, tarihini ve ideallerini yansıtan, hiçbir zaman ölmeyecek ve mütemadiyen yaşayacak olan bir eserdir. Aziz milletimizin vatanını koruma ve savunma azmini, kararlılığını, kahramanlığını anlamak için başka hiçbir metin, hiçbir kitap yazılmasa bile İstiklal Marşı tek başına yeterlidir” dedi.

“İSTİKLAL MARŞI BİZİM MİLLİ MUTABAKAT METNİMİZDİR”

Çakıroğlu, İstiklal Marşı’nın ve şair Mehmet Akif Ersoy’un önemine dikkat çekerek; “İstiklal Marşı'nı anlayabilmek ve kavrayabilmek için, öncelikle Mehmet Akif'i çok iyi bilmek, onun tüm hatlarıyla benliğinde muhafaza ettiği, "milli mücadele ruhunu" üst seviyede tanımak ve bu ruhu, hakkıyla hissetmek şarttır. İstiklal Marşı'nı merhum Akif, rahat ve konforlu mekânlarda yazmamıştır. İstiklal Marşı cephelerde, kahraman ordumuzun içinde, Anadolu'nun her karış toprağında şekillenen İstiklal ruhuyla kaleme alınmıştır ve medeniyetimizin en mümtaz değerlerini içinde barındırır. İstiklal Marşı'nda Alparslan'ın Anadolu'yu vatan kılan azmi ve iradesi, Haçlı'yı durduran Kılıçaslan’ın imani, Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi'nin halis niyeti, İstanbul'un fethinin ve Fatih Sultan Mehmet'in en büyük rüyalarının izleri vardır. Bu mümtaz eser, Türkiye'nin her bir köşesinde bu milletin, bu toprakların ilelebet varlığını sürdürmesi için silahıyla, bileğiyle, dualarıyla, ekmeği-aşıyla katkı veren insanımızın en saf, en temiz duygularını yansıtır. O yüzden istiklal Marşı bizim milli mutabakat metnimizdir. Böyle bir metni yazan Akif, inanıyorum ki Allah'ın büyük lütfuna mazhar olmuştur. Merhum Mehmet Akif'in dediği gibi, 'Allah bir daha bu millete istiklal Marşı yazdırmasın! Bu duygu ve düşüncelerle, İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 102'nci yıldönümünde, en başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy olmak üzere, Vatan ve Millet uğruna mücadele etmiş tüm aziz şehitlerimize ve bu muhteşem eseri bizlere armağan eden ilk Meclis'in muhterem üyelerine Cenab- Allah'tan rahmet diliyor, aziz hatıralarını minnet ve şükranla yad ediyorum” şeklinde konuştu.

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERE ÖDÜL VE TİYATRO GÖSTERİMİ

Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından il genelindeki okullarda düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile devam etti. Program, Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından İstiklal Marşı’nı Kabulü’ne anlatan tiyatro gösterimi ile sona erdi. Öğrenciler tarafından sergilenen tiyatro gösterimi izleyiciler ve il protokolü tarafından beğeni ile izlendi.