Tarım Öğretiminin 178. Yılı nedeniyle üniversitemizde kutlama programı düzenlendi.
Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda düzenlenen programda Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şerafettin Çakal tarafından “Geleceğin Tarımı ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)” konulu konferans verildi.
Şehit Yücel Kurtoğlu Güzel Sanatlar Lisesi öğretmenlerinden Adem Fırat’ın tarımsal temaları ele alan türkülerden oluşan müzik dinletisiyle başlayan programda, protokol konuşmaları olarak Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Enes Alçın, Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alican söz aldı.
Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, fakülte projeleri ve çalışmaları hakkında detaylı bilgi verdi. Çiftçilere yönelik yapılan eğitimlerin tarım sektörü ve Muş için önemli olduğunu vurgulayarak, fakültenin gerçekleştirdiği bilimsel çalışmaların öncü nitelik taşıdığını belirtti.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, Muş'un hayvancılık açısından önemli bir il olduğunu ve üniversite ile ortak projeler yürüttüklerini söyledi. Bu çalışmalara devam edeceklerini vurgulayarak, Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nin bitkisel ve hayvansal üretimdeki bilimsel çalışmalarının il için büyük önem taşıdığını ifade etti.
Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alican, Muş'un tarımsal üretimde önemli bir rol oynadığını belirterek, Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nin tarımsal yapısına yön verecek önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi. Hayvancılık alanında daha fazla somut çalışma yapılacağını ve sulu tarıma geçilmesiyle bitkisel üretimde önemli gelişmelerin beklendiğini ifade etti.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şerafettin Çakal ise tarımın tarihini, bugününü ve geleceğini ele alarak coğrafya, kültür, ve AR-GE'nin toplum gelişimindeki etkilerini vurguladı. Ayrıca, tarım süreçlerinin bereketli hilallerden akıllı tarım dönemine kadar olan evrimini, yeşil devrimin ardından çevreyi etkileyen unsurları, küresel sorunları, iklim değişikliğini, gıda güvenliği, enerji ve su kısıtlamalarını açıkladı. Çakal, biyoteknoloji, nano teknoloji ve bilişim teknolojisinin artan gıda taleplerini karşılamak için önemli olduğunu ve iklim değişikliğiyle başa çıkabilmek adına dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesinin gerekliliğini vurguladı.
Prof. Dr. Yaşar Karadağ'ın organizasyonuyla gerçekleşen programa Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alican, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Yıldırım, Rektör Danışmanları Doç. Dr. Mehmet Özalper ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yaşar, Genel Sekreter Harun Demir, Muş Belediye Başkan Yardımcısı Hamdullah Karasu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, Muş Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, Muş İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Şengül, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürü Ahmet Kırtay, PTT Başmüdürü Fahri Ocak, Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi Müdürü Hanifi Yağmur, Muş Kızılay İl Merkezi Başkanı Faik Aktaş, Muş Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemal Arat, Muş İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, üreticiler ve öğrenciler de katıldı.
Program, 2023 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı, İl Özel İdaresi ve Tübitak 2209 A olmak üzere Ulusal ve Uluslararası projeleri kabul edilen başarılı öğretim elemanları ile Tübitak Uluslararası Bilimsel Yayın ve Teşvik Ödülü alan öğretim elemanlarına teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.