Uygulamalı Bilimler Fakültesi 2'nci ve 4'üncü sınıf öğrencilerimize yönelik Üniversitemiz Külliyesinde yer alan Araştırma ve Deneme Alanlarında uygulamalı eğitim gerçekleştirildi.
Rektör Yardımcımız ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ'ın da katıldığı uygulamalı eğitime, Uygulamalı Eğitime Uygulamalı Bilimler Fakültesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yenikalaycı ve Öğr. Gör. Dr. Fırat İşlek de eşlik etti.
Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Fakültemiz öğrencilerine yürütülen bilimsel araştırma ve denemeler konusunda bilgiler verdi. Prof. Karadağ, Muş Alparslan Üniversitesi Muş Lalesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü serasında bulunan ve Muş’ta ilk defa Antalya Gazipaşa'dan getirtilen Ejder Meyvesi bitkisinin bu bölgede geleceği hakkında bilgiler verdi. Ayrıca Muş’ta ilk defa 3 üniversite ve 1 Araştırma Enstitüsü (Muş Alparslan Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Tokat Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü) iş birliği ile yürütülen sırasıyla Salkım Hanım, Tay ve NQ7, isimli 3 Goji beri çeşidi 4 farklı lokasyonda dikilmiş olup adaptasyon çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yenikalaycı, Muş Alparslan Üniversitesi Muş Lalesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü serası ve çeşit bahçesinde bulunan 100’e yakın tıbbi ve aromatik bitkileri tanıtımı gerçekleştirerek öğrencilerimiz ile birlikte 2 hafta önce ekilen bazı tıbbi ve aromatik bitkilerde çıkışlar kontrol edildi. Çıkan yabancı otlar öğrencilerimiz tarafından elle titizlikte temizlendi. Her yıl Muş Alparslan Üniversitesi Muş Lalesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü serasında kekik, adaçayı, ekinezya, oğulotu, kantaron, reyhan, kudretnarı, rezene, karanfil, kedi nanesi, yüksük otu, aynı sefa, civanperçemi, dağ çayı, gümüş düğme, aslan ağzı gibi çokluk ve tek yıllık tıbbi ve aromatik bitkiler Mart ayı içerisinde ekilmekte, yetiştirilen fideler mayıs ayı içerisinde çeşit bahçesine dikilmektedir. Bunlar öğrencilerimize uygulama derslerinde tanıtılmaka, gösterilmektedir. Öğrencilerimizin kendilerini geliştirmeleri için bizzat yetiştirme imkanı da verilmektedir.
Dr. Öğr. Üyesi Yenikalaycı, Muş Alparslan Üniversitesi Muş Lalesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü olarak 5 yıldır Prof. Dr. Yaşar Karadağ danışmanlığında yürüttüğümüz rektörlük tarafından güdümlü “Muş Lalesinde Seleksiyon Islahı İle Çeşit Geliştirilmesi” Projesinde çeşit tesciline ilişkin ön çalışmalara başladık. İnşallah önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Muş Alparslan Üniversitesi Muş Lalesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü olarak bir çeşit tescil ettireceğiz.
Öğr. Gör. Dr. Fırat İşlek, Muş ekolojik koşullarında yüksek verim ve kaliteli ürün elde edilmesi amacıyla Muş Alparslan Üniversitesi uygulama ve araştırma arazisine Albion, Portola, Monteray, Kabarla isimli 4 çeşit çilek dikilmiştir. Kurulan denemede, Hayvan gübresi, Organomineral gübre, Solucan gübresi ve Deniz yosunu uygulamaları yapılmıştır ve Hiçbir uygulama yapılmayan (Kontrol grubu) olmak üzere 5 parsele ayrılmıştır.
Öğr. Gör. Dr. Fırat İşlek, çalışmada hiçbir kimyasal girdi kullanılmamış olup organik yetiştiricilik yapılmaktadır. Böylece hem şehir hem de ülke ekolojisini korumak ve üreticilerin çevre dostu uygulamalarla kaliteli ve yüksek verimli ürün elde etmesini sağlamak amaçlanmaktadır. Bu bağlamda yetiştiriciliği yapılan çileklerde ve Goji beride Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü 2. Sınıf öğrencileri ile verim budaması yapılmış olup budamanın önemi ve nasıl yapılacağı hakkında uygulamalı bilgiler verilmiştir.