Ara
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ

100 Ton Korunga Tohumu Üreticilerimizle Buluşturuldu

20.04.2024 08:51

Üniversitemiz Koordinatörlüğünde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Yürütücülüğünde Mera Islahı ve Amenajman Projeleri Kapsamında Muş’ta 10 bin dekar alanda ekilmek üzere 150 çiftçiye yüzde yüz hibe ile verilen 100 ton korunga tohumu dağıtım töreni düzenlendi.

Muş İli Mera Islahı ve Amenajmanı Proje Koordinatörü Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ Koordinatörlüğünde ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yürütücülüğünde Muş ilinde mera ıslahı ve amenajman projesi kapsamında üreticilerimize korunga tohumu dağıtım töreni Muş Şeker Fabrikası’nda düzenlendi.

Programa Vali Avni Çakır, Vali Yardımcısı Tahir Yılmaz, Muş İli Mera Islahı ve Amenajmanı Proje Koordinatörü Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, İlimizin Kurum Amirleri, Oda ve Birlik Başkanları, teknik personel ve çiftçiler katıldı.

Programda Vali Avni Çakır, Muş İli Mera Islahı ve Amenajmanı Proje Koordinatörü Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ve İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün konuşma yaptılar.

Prof. Dr. Yaşar Karadağ, 27 Kasım - 01 Aralık 2023 tarihleri arasında İzmir’de “Mera Islah ve Amenajman Projelerini Değerlendirme Toplantısı”nda Bakanlık tarafından 5 komisyon üyesi olarak kendisinin de davet edildiğini ve 328 proje değerlendirmesinin yapıldığı toplantıda Muş’un toplam 20 mera ıslah projesi kabul edilmiştir. Meraların yoğun hayvan baskısını azaltmanın tek yolunun tarla ziraatı içerisinde yem bitkileri ekiminin yapılmasının şart olduğunu bu kapsamda Muş’ta 10 bin dekar alanda ekilmek üzere 150 çiftçiye yüzde yüz hibe ile verilen 100 ton korunga tohumunun dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca korunganın bir baklagil olması nedeniyle toprağa önemli organik madde bıraktığını, toprağın havalanmasını, süzek hale gelmesini, köklerindeki Rhizobium bakterisi ile havanın azotunu toprağa bağlaması ve pembe çiçeklerindeki yüksek miktarda bal özünün (nektar) olması arıcılıkta da en çok aranan bitki olduğunu vurgulayan bir konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından il genelinde yem bitkisi üretimi yapan çiftçilere tohum dağıtımı yapıldı.