Muş kale bağlarında, Uygulamalı Bilimler Fakültesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü 2. Sınıf öğrencileri ile çiftçi bağlarında uygulamalı eğitim gerçekleştirildi.
Rektör Yardımcımız ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ’ın da katıldığı uygulamalı eğitime Uygulamalı Bilimler Fakültesi Bitkisel üretim ve Teknolojileri Bölümü Öğr. Gör. Dr. Fırat İşlek de eşlik etti.
Öğr. Gör. Dr. Fırat İşlek, yapılan çalışmada Muş ilindeki bağcılığın sürdürülmesi amacıyla bağlarda gençleştirme budaması ve meyve budaması yapıldı. Ayrıca yapılan budamayla elde edilen çeliklerden tüplü asma fidanı elde edebilmek için Muş’un yerel bir çeşidi olan Vakkas üzüm çelikleri Üniversitemiz tıbbi ve aromatik bitkiler serasına getirilip çalışmalara başlandı.
Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Muş’un ata tohumu olarak da bilinen sekonder varyetesi olan ve üstün kalite özelliklerine sahip olan Vakkas üzümünün yaygınlaştırılabilmesi için Muş kale bağlarından temin edilen çeliklerin öncelikle köklendirileceği ve köklendirildikten sonra özel bir teknik ile geliştirilecek olan yaklaşık 1000 adet tüplü asma fidanının üreticilerimize dağıtımının gerçekleştirileceğini ifade etti.
Prof. Karadağ, Muşlu üreticilerimize tüplü asma fidanı tekniği ile yılın 12 ayında rahatlıkta araziye dikiminin gerçekleşeceği bu çalışmalara vermiş oldukları büyük desteklerden dolayı Rektörümüz Prof, Dr. Mustafa Alican’a teşekkür etti.