Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Kaba Yem Kaynağı Olarak Şeker Pancarı Yaprağının Hayvan Beslemede Kullanımının Değerlendirilmesi” konusunda Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ katılım sağladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıya Muş Alparslan Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Türk Şeker A.Ş. Tarımsal Üretim Daire Başkanlığı, Türk Şeker A.Ş. Proje Tesisler Müdürlüğü, Şeker Enstitüsü Müdürlüğü, Şeker Daire Başkanlığı, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü katılım sağladı.
Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Yaşar Karadağ toplantıda Üniversitemizi temsilen şunları söyledi, Üniversitemizin 12 Aralık 2018’de Bölgesel kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi Kapsamında Hayvancılık Alanında Pilot Devlet Üniversitesi olduğunu yine Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 15 Eylül 2021 tarihli toplantısında aldığı kararla Muş Alparslan Üniversitesi bünyesinde "Kaba Yemde Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi" açılmasına karar verildiğini ifade etti.
Prof. Karadağ, Ülkemiz şeker pancarı konusunda 307 bin hektar ekim alanı, 18.9 milyon ton üretim, 615.5 kg/da verim, ekim alanı ve üretim bakımından % 6.37’lik pay ile Rusya, Fransa, ABD ve Almanya’nın ardından 5. sırada yer almaktadır. Ülkemizde ortalama dekara 2 bin ton şeker pancarı yaprağı ile toplamda 5 milyon ton üretiminin gerçekleştirildiği, bu hatırı sayılır bir üretimin kaba yem kaynağı olarak hayvan beslenmesinde sırasıyla taze yeşil yaprağının, pelet yem ve silaj olarak rahatlıkla değerlendirilebileceğini söyledi. Ayrıca Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından toplamda 52 adet şeker pancarı çeşit ve hattı ile bilimsel araştırma ve denemelerin başlatıldığını bu kapsamda 1. Yıl sonuçların alındığını ve 2. Yıl denemelerin de yürütüleceğini söyledi.
Toplantının kapanış konuşmasında Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Uğur Erdem, toplantının çok verimli geçtiğini, bilimsel açıdan şeker pancarı konusunda denemelerin Muş Alparslan Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesinin araştırma ve deneme alanlarında gerçekleştirileceğini ifade etti.