Ara
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ

Rektör Yardımcımız ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, TRT Erzurum Radyosu Canlı Yayın Konuğu olarak Tarım Öğretiminin 176. Yılını Değerlendirdi.

29.01.2022 13:19

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF)  Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Tarım Öğretiminin 176. Yılı ile ilgili olarak TRT Erzurum radyosunun canlı yayın konuğu olarak bilgilendirmelerde bulundu.

Karadağ, katıldığı programda Tarım Öğretiminin öneminden bahsederek, Türkiye’de tarım öğretimi veren üniversitelerden, Türkiye’de tarım öğretiminin ilk başladığı tarih ve Tarımsal Öğretim sürecinin Türkiye’de tarımsal üretim üzerine ne gibi etkiler oluşturduğu hakkında bilgiler verdi.

Karadağ, ayrıca Tarım Öğretiminin yıl dönümün kış mevsiminde yapılmasının en çok merak edilen konulardan biri olduğuna dikkat çekerek bu konuda da bilgi verdi.

Karadağ, telefonla bağlandığı programda tarımın yeme- içmeden tekstile kadar hayatın her alanında olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Tarım Bayramını idrak ettiğimiz Tarım Öğretiminin 176. Yılını kutlarken, mevcut sorunları da hep beraber paylaşmayı bir görev biliyoruz. Ama bu yapı içinde asla unutmamız gereken bir şey var. Bugün aşağı yukarı her yıl 1 milyona yakın nüfus artışı kaydeden bir ülkede, eksikliklerine rağmen eğer nüfusumuzu doyurabiliyorsak bu, Cumhuriyetle birlikte tüm temel ürünlerde 10 kattan daha fazla verim artışı sağlayan meslektaşlarımızın, büyüklerimizin, ağabeylerimizin emekleri sayesindedir. Bu ülkenin taşında, toprağında emeği olan bütün Ziraat Mühendislerini, Ziraat Teknisyenlerini, tarıma gönül veren tüm dostları huzurlarınızda saygıyla, minnetle anıyorum. Ebediyete intikal etmiş olanların ruhları şad olsun, yaşayanlara sağlıklar ve mutluluklar diliyorum.

Tarım, yeme-içmeden tekstil sektörüne kadar yaşamın her alanında vardır. Tarımın, tarımsal üretimin ve dolayısıyla Ziraat Mühendislerinin hayatın olmazsa olmazı olduğuna dikkati çekmek istiyorum. Hollanda’nın yıllık tarım ürünleri ihracatının 100 milyar avro olduğunu biliyoruz ve bunun 9 milyar avrosu sadece tarım teknolojisindendir. Bir tarım ülkesi olarak düşündüğümüz Türkiye’nin ihracatı ise 10-15 milyar avro civarındadır.” Dedi.

Karadağ konuşmasının devamında ise İlk defa 1 Aralık 2019’da görülen Covid-19 pandemisinde insanların tarımın önemini bir kez daha anladığına vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: “21 Kasım 2019’da Sayın Cumhurbaşkanımız “3. Tarım Şurası” kapanış programında “Temel tarım ürünlerinde dışa bağımlı olmak,  en az savunma sanayisinde dışa bağımlılık kadar tehlikelidir. Milletimizin gıda güvenliğini garanti altına almak, her ülke gibi Türkiye için de bir Milli Güvenlik Meselesi haline gelmiştir” der.

İlk defa 1 Aralık 2019’da görülen KOVİD-19 pandemisinin başlamasıyla birlikte insanlık bilgisayara, tabletlere, cep telefonlarına koşmadı, bir tek şeye yöneldiler o da tarım ürünleridir. Kovid-19 pandemisi Tarımın ne kadar çok önemli bir milli güvenlik meselesi olduğunu bize bir kez daha hatırlatmıştır.”

Karadağ, Türkiye’de  Zirai Öğretiminin tarihi ile ilgilide şu bilgileri verdi: “Neredeyse Tüm dostlarımız, Tarım Bayramı niçin bahar ayında değil de böylesine soğuk, 3G diye de adlandırdığımız gar, gış, gıyamet’de kutlanmaktadır diye merak ederler.

Zirai Öğretiminin tarihi gelişimine baktığımızda, 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul Yeşilköy’de bulunan Ayamama Çiftliğinde o zamanki adıyla “Halkalı Ziraat Mekteb-i Alisinin” açılışı, Bugünkü Sabahattin Zaim Üniversitesinin bulunduğu yer Ülkemizde Tarım öğretiminin başlangıcı kabul edilmektedir. 1933 yılında Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü açılmış ve 1948 yılında Ankara Üniversitesi, 1955 yılında Ege Üniversitesi, 1957 yılında Atatürk Üniversitesi, 1967 yılında ise benim de mezun olmaktan hakikaten gurur duyduğum Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi açılırken, bugün itibariyle Türkiye’de 40 üniversitede Ziraat Mühendisliği eğitimine yönelik kurulmuş 40 Fakülte bulunmaktadır.

İnsana hakikaten büyük bir mutluluk veren bu rakamların ulaşılmasında emeği geçen tüm karasevdalı Ziraat Mühendisi, Ziraat Teknisyeni hocalarımızı, meslek büyüklerimizi, üreticilerimizi bir kez daha huzurlarınızda saygıyla minnetle anıyorum.” Dedi.

Karadağ konuşmasının sonunda Türkiye’nin Tarımsal Öğretim sürecinin tarihi ve bu sürecin tarımsal üretim üzerindeki etkileri hakkında da bilgiler paylaştı.