Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ TRT Erzurum Radyosu canlı yayınına katılarak, Yükseköğretim Kurulu tarafından 15 Eylül 2021 tarihli toplantısında aldığı kararla Muş Alparslan Üniversitesi bünyesinde “Kaba Yemde Çayır-Mera ve Yem Bitkileri ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi” hakkında açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Karadağ, 24 Temmuz 2017 yılında kurulan Uygulamalı Bilimler Fakültesi kurulduğu günden bugüne toplam 3 Uluslararası Kongre, 5 çalıştay gerçekleştirmiştir. Daha geçenlerde 23 Ekim 2021 de gerçekleştirilmiş olan “Türkiye Arıcılığının Gelecek Perspektifi Çalıştayı” ve 6 Kasım Cumartesi günü yapılacak olan “Ülkemizde Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Potansiyeli, Sorunları ve Geleceği Çalıştayı” ile birlikte toplamda 6 Çalıştay gerçekleştirilmiş olacaktır.
Bu Çalıştaylardan ikisi Kaba Yem amacıyla yapılan çalıştaylardır. Bunlardan birincisi 9-10 Kasım 2018’de “Türkiye’de Tarım Ürünleri ve Yem Bitkileri Üretiminin Durumu, Sorunları ve Çözüm Yolları Çalıştayı”, diğeri ise 21-22 Haziran 2021 de gerçekleştirilen “Türkiye Hayvancılığında Kaba Yem Sorunları ve Çözüm Yolları “Çalıştayıdır.
Muş Alparslan Üniversitemiz; 12 Aralık 2018’de “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi” kapsamında “Hayvancılık” alanında Pilot Devlet Üniversitesi seçilmiştir. Üniversitemiz aynı zamanda, Türkiye’de Kaba Yemde Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi Seçilmiştir.
Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 15 Eylül 2021 tarihli toplantısında aldığı kararla Muş Alparslan Üniversitesi bünyesinde "Kaba Yemde Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi" açılmıştır. Muş Alparslan Üniversitesi, kurulacak olan “Kaba Yemde Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi” ile ziraat çalışmalarında önemli bir adım daha atmış oldu.
Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezinin Amacı, Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanarak yürürlüğe konulan 11. Kalkınma Planı hedeflerine yönelik bilimsel ve teknolojik Ar-Ge faaliyetleri yürütmek ve faaliyetlerde diğer üniversiteler ile iş birliği yapmanın yanı sıra öncelikli ve güdümlü araştırma geliştirme konularında yürütülecek özel projelerin tespitini yapmak, zaman ve süreçleri etkili yönetmek, insan kaynakları ve fiziki altyapılarını verimli kullanmak, hedef ve çıktıların tanımı gibi konularda bilgi ve yol haritası ortaya koymak olarak belirlenmiştir.
Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat hocamızın koordinatörlüğünde ve Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın paydaş rektörler olarak katılımları ve destekleriyle hayat bulan “Kaba Yemde Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi”, hayvancılık alanında pek çok çalışmanın da odak noktası olacaktır.
Muş Alparslan Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dicle Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi ortaklığında faaliyet yürütecek olan uygulama ve araştırma merkezinde, hayvancılık sektörünün en önemli ihtiyacı olan kaliteli kaba yemin kaynağı olarak çayır-mera ve yem bitkileri AR-GE projeleri ve bilimsel çalışmalar eşliğinde incelenecektir. Söz konusu çalışmalara YÖK, TÜBİTAK ve Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından kadro, proje ve finans desteği de sağlanacaktır.
Cumhurbaşkanlığının yürürlüğe koyduğu, 11. Kalkınma Planı hedeflerine yönelik bilimsel ve teknolojik Ar-Ge faaliyetleri yürütmek, diğer üniversiteler ile iş birliği yapmak, öncelikli ve güdümlü araştırma geliştirme konularında yürütülecek özel çalışmaları hayata geçirmek gibi amaçlarla hayata geçirilen “Kaba Yemde Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi” projesi kapsamında bir protokol imzalanmıştır.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen, 2021-2022 Akademik Yıl Açılış Töreni’nin ardından, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde imzalanan protokolde projenin ana hatları üzerine istişarede bulunuldu ve detaylar belirlenmiştir. Yakın bir tarihte de bu kapsamda 4 Üniversitenin katılacağı bir ÇALIŞTAY gerçekleştirilecektir.
Kuruluş aşamasındaki sergiledikleri heyecan ve sunmuş oldukları çok önemli destek ve katkılarından dolayı başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal’a teşekkürlerimi, şükranlarını arz ediyorum.
Ayrıca, Ziraat sahasında hepsi de Türkiye’nin önemli isimlerinden olan Muş Alparslan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüştü Hatipoğlu, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Karaaslan ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Ayan’a mutfak kısmında verdikleri destekler sebebiyle ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum.
Kurulan merkezin üniversitemiz açısından çok değerli kazanımları olacağını burada belirtmek istiyorum. Ayrıca, bu merkez sayesinde başta ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz hayvancılığı için çok değerli çalışmaların ortaya çıkacağına yürekten inandığımı da belirtmek istiyorum.
Prof. Karadağ konuşmasının sonunda, “Kaba Yemde Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi”nın sırasıyla Muş, Adana, Diyarbakır ve Samsun ile Bölgemiz ve Ülkemiz tarımına, hayvancılığına hayırlara vesile olmasını diliyorum dedi.