Ara
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ

Rektör Yardımcımız ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ Malazgirt FM Radyosu’na Konuk Oldu

29.01.2022 19:19

Rektör Yardımcımız ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Malazgirt FM Radyosu canlı yayınına katılarak, Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi kapsamında yürütülen bilimsel çalışmalar ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Yaşar Karadağ konuşmasına, Üniversitemiz;  12 Aralık 2018’de “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi” kapsamında “Hayvancılık” alanında Pilot Devlet Üniversitesi seçilmiştir. Bu bağlamda, bizleri her zaman destekleyen Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat hocamıza ben huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyorum.

Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 15 Eylül 2021 tarihli toplantısında aldığı kararla Muş Alparslan Üniversitesi bünyesinde "Kaba Yemde Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi" açılmasına karar verilmiştir.

 

Üniversitemiz UBF bitkisel üretim kapsamında, 2021 yılı içerisinde 5 lokasyonda ve özellikle Pilot Devlet Üniversitesi Kapsamında Kaba yem kaynağı olarak Yem Bitkileri alanında bilimsel araştırma ve denemelerine hızla başlamıştır. Bilimsel Araştırma ve Denemeler sırasıyla; 

Yonca,  Silajlık Mısır,  Silajlık Sorgum,  Macar Fiği,  Korunga,  Mürdümük,  Yem Bezelyesi,  Domuz Ayrığı,  Süt Otu olarak da bilinen İtalyan Çimi,  Tritikale - Macar Fiği Karışım ve  Korunga - Domuz Ayrığı Karışım denemeleri gibi Kaba yem kaynağı olarak önem arz eden Yem Bitkileri çalışmaları, Üniversitemiz Külliyesinde, Yıldız Alparslan Tarım İşletmeleri arazisinde, Kızılağaç Özdilek Köyü Çiftçi arazisinde ve Muş Merkez Kepenek Köyü Çiftçi arazisinde kurulmuş ve devam etmektedir.

Ekmeklik Buğday, Arpa, Tritikale gibi Tahıllar alanında yapılan çalışmalar, Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi arazisinde,

Virjinya Tütünü,  Patates,  Şekerpancarı ve 156 hattan oluşan Çok Erkenci Pamuk olmak üzere Endüstri Bitkileri çalışmaları, Üniversitemiz Külliyesinde, Kızılağaç Özdilek Köyü Çiftçi Arazisinde, Karaağaç Köyü Çiftçi Arazisinde ve Yıldız Alparslan Tarım işletmeleri Arazisinde ekimleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, gelecek yıl TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında Biyodizel kapasitesi yüksek Pelemir bitkisi ekimi de gerçekleştirilecektir.

100’ü aşkın Tıbbi ve Aromatik Bitki çalışmaları, Üniversitemiz Külliyesindeki seralarda ve parsellerde,

Yemeklik Tane Baklagil olarak 16 Çeşit Nohut denemesi, Üniversitemiz Külliyesinde gerçekleştirilmiştir.

Üniversitemiz UBF hayvansal üretim alanında da araştırmalara devam etmektedir. Sırasıyla; Manda, sığırcılık, koyunculuk, kümes hayvanları ve arıcılık alanında, bilimsel projelerle desteklenen saha çalışmalarına hızla başlamıştır.

Özetle dile kolay, toplamda 45 dönüm yani 45 bin m2 arazi üzerinde Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültemiz bitkisel üretim alanında,  bilimsel araştırma ve denemelerini sürdürmektedir. Bu çalışmaların tamamı Muş için bilimsel olarak bir ilk olma niteliğini taşımaktadır. Bizi anlamanız adına ifade etmek istiyorum. Bugün hobi bahçelerinde 50 m2 de insanlarımızın ne kadar zorlandığınızı tahmin edebilirsiniz.

Üniversitemiz Koordinatörlüğünde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yürütücülüğünde sırasıyla; Merkez Karabey Köyü, Varto’nun Gümgüm Mahallesi, Bulanık’ın Balotu Köyü, Korkut’un Tan Köyü ve Malazgirt’in Hanoğlu Köyündeki bilimsel incelemelerin ardından mera ıslah projelerine başlanmış ve başarıyla tamamlanmıştır.

Üniversitemiz Koordinatörlüğünde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yürütücülüğünde 2020 yılı içerisinde onaylanan ancak bu yıl uygulanan 2 Mera ıslah ve amenajman projesinde toplam 69 köy mevcuttur.

Yine Üniversitemiz Koordinatörlüğünde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yürütücülüğünde 2022 yılı içerisinde uygulamaya konulacak olan Muş Merkez Eralanı Köyü ve Muş Korkut İlçesi Altınova Beldesi Mera ıslah ve Amenajman projeleri de kabul edilmiştir.

9 Haziran 2021’de gerek Muş gerekse Türkiye için bir ilk olma özelliğinde olan, Sayın Cumhurbaşkanımızın 3. Tarım Şurasında ATA TOHUMU olarak da ifade etmiş oldukları bu kapsamda, Muş’un yerel bir üzüm çeşidi,  sekonder varyetesi olan Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) tarafından desteklenen “Vakkas Üzüm Bağlarının Çeliklerinin Köklendirilmesi ve Yaygınlaştırılması” projesi kapsamında Üretcilermize toplamda 300 adet Tüplü Asma Fidanı Dağıtımını gerçekleştirdik.

BAP projesi kapsamında Haziran ayı içerisinde 1000 adet Tüplü Vakkas Üzümü dağıtım töreni ile Muş ‘ta Bağcılıkla uğraşan, üretim yapan çiftçilerimize dağıtım gerçekleştirilecektir.

Muş Alparslan Üniversitesi Külliyesindeki Araştırma ve Deneme alanlarında “Organik Gübre Uygulamalarının Dört Farklı Çilek Çeşidi Üzerine Etkisi” denemesi kapsamında Mayıs-Haziran 2022 döneminde Çilek Hasat Günü ve Tadım Şenliği töreni gerçekleştirilecektir.

Muş’ta ilk defa, Sayın Rektörümüzün himayelerinde ve öncülüğünde Üniversitemiz Külliyesinde Tıbbi ve Aromatik bitkiler Serası ile 100’ün üzerinde Tıbbi ve Aromatik bitkilerden oluşan parseller oluşturulmuştur. Bu, Doğu Anadolu Bölgesi için bir ilk olmak özelliğini de korumaktadır.

Muş’ta ilk defa, Muş’un simgesi olan BAP tarafından desteklenen «Muş Lalesinde Seleksiyon Islahı ve Çeşit Geliştirilmesi Projesi» ve Rektörlüğümüz tarafından desteklenen Güdümlü bir proje olan “Muş ili Endemik Bitkiler Projesi” çalışmalarına başlamıştır.

Meyvecilik alanında sırasıyla; 3 çeşit Goji Bery, Vakkas Üzümü Tüplü Asma Fidanı, 4 çeşit Çilek adaptasyon denemeleri Üniversitemiz Külliyesinde kurulmuş ve devam etmektedir. Bunlardan Goji Bery (Kurt Üzümü) projesi TAGEM tarafından desteklenen 5 il (Muş, Malatya, Yozgat, Tokat ve Sivas), 3 Üniversite (Muş Alparslan Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi) ve TAGEM’e bağlı Tokat Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülen bir denemedir. Bu yıl 2. Yılı olmasına rağmen denemenin yürütüldüğü 5 il içerisinde sadece Muş Alparslan Üniversitesi külliyesindeki Araştırma ve Deneme alanlarındaki denemelerden Kurt Üzümü meyveleri alınması başarılmıştır.

Üniversitemiz ve UBF tarımsal alanda Ankara TTSM tarafından tescil ve üretim izni kapsamında test merkezi ilan edilmiştir. Bu kapsamda, kaba yem amacıyla yem bitkilerinden sırasıyla; Yonca, Korunga, Yem Bezelyesi, Macar Fiği ve Domuz Ayrığı türlerinde tescil amacıyla denemeler kurulmuş ve 1. Yıl sonuçları TTSM’ ne gönderilmiştir.

Sertifikalı tohum üretimi için özel sektörden bir müteşebbisimiz ile ön protokol imzalandı.

Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) arasında gerçekleştirilen işbirliği neticesinde “Bitlis İli Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Projesine” Üniversitemiz Proje Lideri olarak görev almış ve ilk çalışmalara da hızla başlanmıştır.

Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile Gebze Teknik Üniversitesi arasında yapılan protokol kapsamında, Arı ürünleri olarak bilinen, yüksek bağışıklık sağlayan “Propolis ve Arı Zehirinin kanserli ve tümörlü hücrelere olan etkileri” üzerin çalışma da  başlatılmıştır.

Üniversitemizde ilk defa, Bal arısı yetiştiriciliği çalışmaları amacıyla arılık kurulmuştur. Bu kapsamda, her bir koloni içerisinde 10 adet arılı çerçeve bulunan toplam 20 adet koloni ile arıcılık faaliyetine başlanmış ve şu an itibariyle 30 kovana ulaşılmıştır. Aynı zamanda, İlk defa Kafkas ve Buckfast (Belfast) arı ırkı çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü işbirliğinde “Çayır Mera Ot Verim ve Kalitesi ile Meraya Dayalı Beslenen Mandalarda Süt Verim ve Kalitesinin Belirlenmesi” isimli proje hayata geçirilmiştir.

Yapmış olduğumuz tüm bilimsel araştırma ve denemelerde bizleri her zaman cesaretlendiren ve destekleyen Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat hocamıza ben huzurlarınızda sonsuz teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum.

Yapılan bilimsel araştırma ve denemelerle ilgili TARLA GÜNÜ yapılarak, tarım paydaşlarımızla buluşturulacaktır.

PROJELER

1. BAP Projeleri (2020 yılı içerisinde)

UBF olarak 13 BAP projesi yürütülmektedir.

2. TÜBİTAK Projeleri (2021 yılı içerisinde)

TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kabul edilmiştir.

3. T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına (2021 yılı içerisinde)

13 Proje sunulmuştur.

4. Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına (DAP)

2 Proje sunulmuştur.

5. 8 adet TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında müracaat edilmiştir.

6. Muş Alparslan Üniversitesi ile Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arasında “Aronya (Aronia melanocarpa) bitkisinde farklı gübre uygulamalarının bitki büyüme ve gelişmesi üzerine etkisi konulu proje gerçekleştirilecektir. Denemeler 2022 baharında kurulacaktır.

BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE DENEMELER

1. Yem Bitkileri (2021-2022 yılı içerisinde)

Sonbaharda kışlık olarak, 13 adet bilimsel deneme kurulmuştur. Bu denemelerden 2 adedi Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ile Ortak yürütülmektedir. (Kaba yem amaçlı Yem bitkileri yalın ve karışım denemelerinden oluşmaktadır)

Bahar döneminde yazlık olarak; Silajlık mısır ve silajlık Sorgum ve Mürdümük denemeleri kurulacaktır.

2. Tahıllar (2021-2022 yılı içerisinde);

Sonbaharda kışlık olarak; 4 adet bilimsel deneme kurulmuştur (10 genotip kışlık ve alternatif çeşitlerden oluşan Ekmeklik buğday, 5 çeşitten oluşan Makarnalık Buğday, 10 çeşitten oluşan Arpa ve 10 çeşitten oluşan Tritikale denemeleri kurulmuştur)

3. Endüstri Bitkileri (2022 yılı içerisinde)

Bahar döneminde yazlık olarak; 6 adet deneme kurulacaktır (165 adet Pamuk çeşit ve hattı, 51 adet Şekerpancarı çeşidi, 17 adet Patates çeşidi, keten denemesi ile yağlık ve çerezlik amacıyla Yerfıstığı, Ayçiçeği ve Susam denemeleri)

4. Yemeklik Tane Baklagiller (2022 yılı içerisinde)

Bahar döneminde yazlık olarak; 2 adet deneme kurulacaktır (Nohut ve Mercimek denemeleri)

ULUSLARARASI KONGRELER ve ÇALIŞTAYLAR

Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi 24 Temmuz 2017 yılında kurulduğundan bugüne kadar 1 düzenleme kurulunda olmak üzere toplam 4 Uluslararası Kongre ve 7 Çalıştay Gerçekleştirilmiştir. Yakın Zamanda 1 Uluslararası Kongre ve 1 Çalıştay da gerçekleştirilecektir. Sırasıyla;

1) Muş Alparslan Üniversitesi UBF ve Muş Valiliği organizasyonu ile 24-27 Eylül 2019 tarihlerinde “Muş Ovası Uluslararası Tarım Kongresi” düzenledi. Kongrenin bildirileri kısa sürede yayımlanmıştır.

​​​​​​​2) Muş Alparslan Üniversitesi UBF ev sahipliğinde ve ISPEC katkılarıyla 22-23 Şubat  2020 tarihlerinde “1. Uluslararası Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Kongresi” düzenlendi.  Kongre bildirileri kısa bir sürede yayımlandı.

​​​​​​​3) Muş Alparslan Üniversitesi UBF ev sahipliğinde ve ISPEC katkılarıyla 18-19 Eylül 2021 tarihlerinde çevrimiçi olarak düzenlenen 5 kıta ve 30 ülkenin katılım sağladığı 7. Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Kırsal Kalkınma Kongresidüzenlendi. 1316 sayfadan oluşan Kongre bildirileri bir hafta içerisinde yayımlandı.

​​​​​​​4) Tarım ve Orman Bakanlığı, Muş Valiliği, Muş Belediyesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve çiftçi kuruluşları ile birlikte “Türkiye’de Tarım Ürünleri ve Yem Bitkileri üretiminin Durumu, Sorunları ve Çözüm Yolları Çalaştayı” düzenlendi. Çalıştay bildirileri kısa sürede yayımlanmıştır.

​​​​​​​5) MAUN Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından 21-22 Haziran 2021 tarihlerinde “Türkiye Hayvancılğında Kaba Yem Sorunları ve Çözüm Yolları Çalıştayı” çevrimiçi olarak düzenlendi. Çalıştay bildirileri kitabı yayımlanmıştır.  

​​​​​​​6) 24 Kasım 2020 tarihinde Muş Alparslan Üniversitesi UBF ve Gebze Teknik Üniversitesi arasında Çevrimiçi Çalıştay Gerçekleştirilmiştir.

​​​​​​​7) Muş Alparslan Üniversitesi Kaba Yem de Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 18 Kasım 2021 tarihinde “1. Türkiye’de Kaba Yem Sorunları Çalıştayı” çevrimiçi olarak düzenlendi. Çalıştay Sonuç Raporu yayımlanarak kamuoyu ile paylaşılmıştır. 

​​​​​​​8) 23 Ekim 2021 tarihinde Muş Alparslan Üniversitesi Arıcılık Uyulama ve Araştırma Merkezi ile UBF İşbirliği ile gerçekleştirilen “Türkiye Arıcılığının Gelecek Perspektifi” Çalıştayı çevrimiçi olarak düzenlendi. Çalıştay Sonuç Raporu yayımlanarak kamuoyu ile paylaşılmıştır.

​​​​​​​9) 6 Kasım 2021 tarihinde Muş Lalesi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile UBF İşbirliği ile gerçekleştirilen “Ülkemizdeki Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Potansiyeli, Sorunları ve Geleceği” Çalıştayı düzenlendi. Çalıştay Sonuç Raporu yayımlanarak kamuoyu ile paylaşılmıştır.

 

​​​​​​​10) 22 Aralık 2021’de Muş Alparslan Üniversitesi UBF ile Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü AR-GE ve Eğitim Çalıştayı düzenlendi. 

​​​​​​​11) İleri ki bir tarihte Muş Alparslan Üniversitesi UBF ile Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü AR-GE ve Eğitim Çalıştayı gerçekleştirilecektir.

​​​​​​​12) Üniversitemizin Düzenleme kurulunda yer aldığı 24-25 Aralık 2021 tarihinde “8. Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Kırsal Kalkınma Kongresi” düzenlendi. Kongre Bildirileri kitabı yayınlandı.

​​​​​​​13) Muş Alparslan Üniversitesi, Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve ISPEC Katkılarıyla 07-08 Nisan 2022 tarihinde “ISPEC 1. Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Kongresi” düzenlenecektir. 

DERGİLER

1. Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından uzun ve titiz bir araştırmanın sonucunda Yurt içi ve yurt dışından sırasıyla Tarım, Gıda,  Bitkisel ve Hayvansal Biyoteknoloji alanlarında yapılan makalelerin yayınlanması amacıyla “Muş Alparslan Üniversitesi Tarımsal Üretim ve Teknolojileri Dergisi” çıkarılmış, Mart ve Ekim ayında iki sayısı yayınlanarak yayın hayatına başlamıştır. İnşallah Mart ayı içerisinde Dergi Parka da girmiş olacağız. ​​​​​​​

KİTAP

1. Yaklaşık 2.5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan “Muş Alparslan Üniversitesi Külliyesi Bitki Türleri” kitabı 2020 yılında on-line olarak yayınlanmıştır. Külliyemizde 57 familya, 304 bitki ve 294 tür tespit edilmiştir. Bu kitap, gerek Muş gerekse Bölge vejetasyonu açısından önemli bir kaynak kitabı niteliğinde olup, bu konuda araştırma yapan araştırmacılara, bilim insanlarına ışık tutacaktır.

EĞİTİM FAALİYETLERİ

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde bitkisel ve hayvansal üretim alanında saha çalışmaları yapan Ziraat Mühendisleri ile Veteriner Hekimlere 12 hafta boyunca hocalarımız tarafından mesleki eğitime yönelik dersler verildi. Mayıs 2019’da katılımcılara sertifika dağıtımı ile tamamlanmıştır.

Hayvan yetiştiricilerinin mesleki yeterliliklerinin arttırılması amacıyla Damızlık Sığır Yetiştirici Birliği ile ortaklaşa yürütülen bir faaliyetle süt üretimi yapan 810 kadın çiftçiye süt sığırı yetiştiriciliği ve kaliteli süt üretimi hakkında uygulamalı eğitimler verildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Yetiştirici Birliklerinde çalışan teknik personele damızlık hayvan seçimi kosunda yerinde eğitimler verildi.

İl genelinde 45 lisede yaklaşık 2500 öğrenciye Uygulamalı Bilimler Fakültesi ve Hayvancılık Projesi tanıtıldı.

28 Ocak 2021 tarihinde Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında yapılan “Çiftçi Eğitimine Yönelik İş Birliği Protokolü” kapsamında 10 Şubat-23 Nisan tarihleri arasında 11 Haftada 22 konunun ele alındığı Tarım Zamanı programı gerçekleştirilmiştir.

Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi İle İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında yapılan “Çiftçi Eğitimine Yönelik İşbirliği Protokolü” kapsamında 10 Şubat  - 23 Nisan 2021 tarihleri arasında 11 haftada 22 konunun ele alındığı Tarım Zamanı Katılım Belgesi Programı düzenlendi. 

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli riyasetinde III. Tarım Orman Şurası Eylem Planları 2020 yılı değerlendirme toplantısına katılım sağlanmıştır.

11. Tarım ve Orman Bakanlığı, BÜGEM ve HAYGEM tarafından organize edilen Kaba Yem Kaynakları olarak Çayır Mera ve Yem Bitkileri toplantılarına on-line çevrimiçi olarak kalıtım sağlanmıştır.

Tarım ve Orman sektöründe Ülkemizin yeni yol haritasının belirleneceği “3. TARIM ŞURASI” hazırlıkları kapsamında Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültesi “Mera Yönetimi” konusunda Grup Başkanı olarak aktif görev almış, 21 Kasım 2019’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde Sayın Cumhurbaşkanımızın Riyasetinde Tarımın 5 yıllık yol haritası çizilmiştir.

Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile 24-26 Eylül 2021 tarihleri arasında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerine yönelik “Proje Hazırlama ve Proje Döngüsü” yönetimi eğitimi verildi. 

10 Ocak 2022’de Tarım Öğretiminin 176. Yılı Kutlama Programı düzenlenecektir

 

PAYDAŞLARLA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER

Sığırcılık ve koyunculuk işletmeleri ile çiftçi eğitim merkezinin kurulması, hayvancılık işletmesi için ihtiyaç duyulan bitkisel üretim arazilerinin tahsisi konularında İl Tarım Müdürlüğü ve TİGEM ile görüşmeler yapıldı. Sayın Rektörümüz ve Genel Sekreterimizle o dönemde TİGEM Genel Müdürü olan ve şu anda Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı olan Ayşe Ayşin Işıkgece hanımı ziyarette bulunduk.

5 Aralık 2019’da Muş Alparslan Üniversitesi ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) arasında “Muş AgroPark Projesi” sözleşmesi imzalanmıştır.

Üreticilerin bilinçlendirilmesi ve mesleki becerilerinin arttırılması amacıyla alanda örnek uygulamalar yapıldı, çiftçi kursları düzenlendi

Muş İli başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi ikliminde uyumlu ve yüksek verimli tohum çeşitlerinin geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan ekim alanlarının tespiti amacıyla Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi Müdürlüğü ile birlikte arazi tespit çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Yüksek Öğretim Kurumu arasında imzalanan protokol gereği, yürütülen proje faaliyetleri konusunda bilgilendirme ve koordinasyonun sağlanması amacıyla, Muş Alparslan Üniversitesi, Siirt Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitelerinin katılımıyla, Burdur İlinde Tarım ve hayvancılık sahasında Pilot Devlet Üniversiteleri Çalıştayı gerçekleştirilmiştir.

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç başkanlığında, ‘‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’’ kapsamında çevrimiçi bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat da katılım gösterdi. Toplantıda, üniversitemizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı kapsamında ‘‘Dijital Dönüşüm’’ ve ‘‘Hayvancılık’’ sahasında Pilot Devlet Üniversitesi olması sebebiyle yapılan çalışmalar gündeme getirilerek müzakere edildi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Başkanlığında, 12 Kasım 2021’de Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından yürütülen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı” kapsamında yer alan üniversitelerin faaliyet performanslarının izlenmesi ve karşılıklı tecrübe paylaşımlarının yapılması amacıyla gerçekleştirilen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversite Ziyaretleri” toplantısına katılım sağlandı.

Muş’a komşu ve Manda yetiştiriciliği bakımından aynı havzada yer alan Bitlis’te Manda popülasyonunun ıslah edilmesi ve yetiştiricilerinin eğitimlerinin verilmesi maksadıyla Bitlis İli Halk Elinde Koruma Manda Projesinin proje liderliği görevi Muş Alparslan Üniversitesi tarafından üstlenildi.

Bitlis Manda Yetiştiricileri Birliği ile birlikte Bitlis İli Halk Elinde Koruma Manda Projesi kapsamındaki manda işletmelerinde 2019’da dişi ve erkek damızlık manda seçim çalışmaları yapıldı.

Çiğ sütün soğuk zincirde toplanarak sanayiye pazarlanmasını sağlamak amacıyla ildeki mevcut durum ile sorunların tespiti amacıyla Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma idaresi Başkanlığı (DAP), Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve üretici birliği ile müşterek anket ve tespit çalışmaları yapıldı.

Damızlık Sığır Yetiştirici Birliklerinin danışmanlık ve eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla MAUN SEM ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği arasında Şubat 2019’da  protokol imzalandı.

Muş Alparslan Üniversitesi ile Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arasında “Aronya (Aronia melanocarpa) bitkisinde farklı gübre uygulamalarının bitki büyüme ve gelişmesi üzerine etkisi konulu proje gerçekleştirilecektir. Denemeler 2022 baharında kurulacaktır.

PROTOKOLLER

  • Üniversitemiz ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Arasında 28 Ocak 2021 Tarihinde «Bitkisel Üretim ve Hayvansal Üretim Konularında Çiftçi ve Personel Eğitimine Yönelik İşbirliği Protokolü» imzalanmıştır.
  • Damızlık Sığır Yetiştirici Birliklerinin danışmanlık ve eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla MAUN SEM ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği arasında Şubat 2019’da protokol imzalandı.
  • Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat ile Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan’ın 21 Ekim 2020 tarihinde Ankara’da gerçekleştirdiği görüşmede alınan kararla, Hayvancılıkta pilot devlet üniversitesi olan üniversitemiz ile Türkiye’deki 10 araştırma üniversitesinden biri olan Gebze Teknik Üniversitesi arasında akademik iş birliği yapılmasına yönelik çalışmalar başladı.  Bu kapsamda, 7 Aralık 2020’de Muş Alparslan üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile Gebze Teknik Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü Arasında Akademik İş Birliği Protokolü imzalanmıştır.

-Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile Çukurova Üniversitesi Arasında 30 Nisan 2021 tarihinde “Akademik ve Eğitim İş Birliği Protokolü” imzalanmıştır. 

-Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile Dicle Üniversitesi Arasında 30 Nisan 2021 tarihinde “Akademik ve Eğitim İş Birliği Protokolü” imzalanmıştır. 

- Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Arasında 22 Kasım 2021 tarihinde «Çayır Mera ve Yem Bitkileri ile Endüstiri Bitkileri alanında AR-GE, Eğitim ve Laboratuvarların Ortak Kullanımı İşbirliği Protokolü» İmzalanmıştır.

  • Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Arasında 22 Kasım 2021 tarihinde «bitkisel ve hayvansal üretim konularında ortak AR-GE faaliyetlerinin yürütülmesi, sahip olunan altyapı, uygulama alanları, bilimsel ve teknolojik kapasitenin ortak projeler kapsamında kullanımını, öğrenci ve personel eğitimi, öğrenci stajı, çiftçi eğitimi ve tarımsal yayım konularında işbirliği protokolü» imzalanmıştır.

RADYO PROGRAMLARI

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar Karadağ TRT GAP Diyarbakır Radyosuna Konuk oldu. Burada;

  1. “Türkiye Hayvancılığında Kaba Yem Sorunları ve Çözüm Yolları Çalıştayı” hakkında açıklamalarda bulundu.
  2. «Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından yürütülen çalışmalar ve projeler» ile ilgili açıklamalarda bulundu.
  3. «Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından yüksek verim ve kaliteli ürün elde edilmesi amacıyla kurulan uygulama ve araştırma arazisinde yürütülen bilimsel çalışmalardan» bahsetti.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar Karadağ TRT Erzurum Radyosu Canlı Yayın Programına Katıldı.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar Karadağ Antalya Tarım Online Canlı Yayın Programlarına Katıldı

  1. Prof. Dr. Yaşar Karadağ, katıldığı yayında “Silaj Bitkileri ve Silaj Yapımı” konusunda bir sunum yaptı.
  2. Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Antalya Tarım Online canlı yayın programına katıldı. “Sorgum, Sudanotu ve Sorgum x Sudanotu Melezi Yetiştiriciliği” ve “Mürdümük Yetiştiriciliği” konularında sunum yapan Prof. Dr. Karadağ, Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesince kaba yem kaynağı olarak yem bitkileri konusunda yürütmüş oldukları bilimsel çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar Karadağ Çayır Mera ve Yem Bitkileri Tescil Komitesi Toplantısına Başkanlık Etti

Rektör Yardımcımız ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğündeki (TTSM) “Çayır Mera ve Yem Bitkileri Tescil Komitesi” to