Rektör Yardımcımız ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, TRT GAP Diyarbakır Radyosu canlı yayınına katılarak, Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi kapsamında yürütülen bilimsel çalışmalar ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Yaşar Karadağ konuşmasında, Üniversitemiz; 12 Aralık 2018’de “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi” kapsamında “Hayvancılık” alanında Pilot Devlet Üniversitesi seçilmiştir. Bu bağlamda, bizleri her zaman destekleyen Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat hocamıza ben huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyorum.
Üniversitemiz UBF bitkisel üretim kapsamında, 5 lokasyonda ve özellikle Pilot Devlet Üniversitesi Kapsamında Kaba yem kaynağı olarak Yem Bitkileri alanında bilimsel araştırma ve denemelerine hızla başlamıştır. Bilimsel Araştırma ve Denemeler sırasıyla;
Yonca, Silajlık Mısır, Silajlık Sorgum, Macar Fiği, Korunga, Mürdümük, Yem Bezelyesi, Domuz Ayrığı, Süt Otu olarak da bilinen İtalyan Çimi, Tritikale - Macar Fiği Karışım ve Korunga - Domuz Ayrığı Karışım denemeleri gibi Kaba yem kaynağı olarak önem arz eden Yem Bitkileri çalışmaları, Üniversitemiz Külliyesinde, Yıldız Alparslan Tarım İşletmeleri arazisinde, Kızılağaç Özdilek Köyü Çiftçi arazisinde ve Muş Merkez Kepenek Köyü Çiftçi arazisinde kurulmuş ve devam etmektedir.
Ekmeklik Buğday, Arpa, Tritikale gibi Tahıllar alanında yapılan çalışmalar, Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi arazisinde,
Virjinya Tütünü, Patates, Şekerpancarı ve 156 hattan oluşan Çok Erkenci Pamuk olmak üzere Endüstri Bitkileri çalışmaları, Üniversitemiz Külliyesinde, Kızılağaç Özdilek Köyü Çiftçi Arazisinde, Karaağaç Köyü Çiftçi Arazisinde ve Yıldız Alparslan Tarım işletmeleri Arazisinde ekimleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, gelecek yıl TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında Biyodizel kapasitesi yüksek Pelemir bitkisi ekimi de gerçekleştirilecektir.
100’ü aşkın Tıbbi ve Aromatik Bitki çalışmaları, Üniversitemiz Külliyesindeki seralarda ve parsellerde,
Yemeklik Tane Baklagil olarak 16 Çeşit Nohut denemesi, Üniversitemiz Külliyesinde gerçekleştirilmiştir.
Üniversitemiz UBF hayvansal üretim alanında da araştırmalara devam etmektedir. Sırasıyla; Manda, sığırcılık, koyunculuk, kümes hayvanları ve arıcılık alanında, bilimsel projelerle desteklenen saha çalışmalarına hızla başlamıştır.
Özetle dile kolay, toplamda 45 dönüm yani 45 bin m2 arazi üzerinde Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültemiz bitkisel üretim alanında, bilimsel araştırma ve denemelerini sürdürmektedir. Bu çalışmaların tamamı Muş için bilimsel olarak bir ilk olma niteliğini taşımaktadır. Bizi anlamanız adına ifade etmek istiyorum. Bugün hobi bahçelerinde 50 m2 de insanlarımızın ne kadar zorlandığınızı tahmin edebilirsiniz.
9 Haziran Çarşamba günü gerek Muş gerekse Türkiye için bir ilk olma özelliğinde olan, Sayın Cumhurbaşkanımızın 3. Tarım Şurasında ATA TOHUMU olarak da ifade etmiş oldukları bu kapsamda, Muş’un yerel bir üzüm çeşidi, sekonder varyetesi olan Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) tarafından desteklenen “Vakkas Üzüm Bağlarının Çeliklerinin Köklendirilmesi ve Yaygınlaştırılması” projesi kapsamında Üretcilermize toplamda 300 adet Tüplü Asma Fidanı Dağıtımını gerçekleştirmiş olmanın şu an da tarif edilemez mutluluğu içerisindeyim.
Yapmış olduğumuz tüm bilimsel araştırma ve denemelerde bizleri her zaman cesaretlendiren ve destekleyen Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat hocamıza ben huzurlarınızda sonsuz teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum.
Meyvecilik alanında sırasıyla; 3 çeşit Goji Bery, Vakkas Üzümü Tüplü Asma Fidanı, 4 çeşit Çilek adaptasyon denemeleri Üniversitemiz Külliyesinde kurulmuş ve devam etmektedir. Bunlardan Goji Bery (Kurt Üzümü) projesi TAGEM tarafından desteklenen 5 il (Muş, Malatya, Yozgat, Tokat ve Sivas), 3 Üniversite (Muş Alparslan Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi) ve TAGEM’e bağlı Tokat Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülen bir denemedir.
Üniversitemiz ve UBF tarımsal alanda Ankara TTSM tarafından tescil ve üretim izni kapsamında test merkezi ilan edilmiştir. Bu kapsamda, kaba yem amacıyla yem bitkilerinden sırasıyla; Yonca, Korunga, Yem Bezelyesi, Macar Fiği ve Domuz Ayrığı türlerinde tescil amacıyla denemeler kurulmuş ve 1. Yıl sonuçları TTSM’ ne gönderilmiştir.
Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) arasında gerçekleştirilen işbirliği neticesinde “Bitlis İli Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Projesine” Üniversitemiz Proje Lideri olarak görev almış ve ilk çalışmalara da hızla başlanmıştır.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü işbirliğinde “Çayır Mera Ot Verim ve Kalitesi ile Meraya Dayalı Beslenen Mandalarda Süt Verim ve Kalitesinin Belirlenmesi” isimli proje hayata geçirilmiştir.
28 Ocak 2021 tarihinde Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında yapılan “Çiftçi Eğitimine Yönelik İş Birliği Protokolü” kapsamında 10 Şubat-23 Nisan tarihleri arasında 11 Haftada 22 konunun ele alındığı Tarım Zamanı programı gerçekleştirilmiştir.
Prof. Karadağ konuşmasının sonunda, bunca araştırmaları yürüten, takip eden Uygulamalı Bilimler Fakültemizin tüm karasevdalı Hocalarımıza, Arkadaşlarımıza yürekten teşekkürlerimi sunuyorum. Bu çalışmanın başta Muş olmak üzere Bölgemize ve Ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyorum dedi.