Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Muş Lalesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Ahmet Yenikalaycı, 20 Eylül Pazar günü TRT Gap Radyosu’nda katıldığı programda Virjinya tütünü hakkında bilgi verdi.
Virjinya tütünü üzerinde üniversitemizde yapılan çalışmaları anlatan Dr. Yenikalaycı, Muş ve bölgemiz için Virjinya tütünün önemini anlattı. Yenikalaycı, Virjinya tütünün yabancı sigara harmanlarında ana unsuru oluşturan bir tütün tipi olduğunu, bu harmanlarda % 70-80 oranında Virjinya tütünü kullanıldığını belirtti. Virjinya tütününün şark tipi tütünlere göre yapraklarının daha büyük kıtalı ve kuru, yaprak verimlerinin 3-4 kat daha fazla olduğunu, dolayısıyla üreticiye birim alandan daha fazla gelir getirdiğini söyledi. Üniversitemizde Virjinya tütünü hakkında yapılan çalışmalara da değinen Yenikalaycı, Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi olarak bu yıl ilk defa yabancı tütün tiplerinde bilimsel çalışmalara başlandığını, Muş’un yıllardır tütün üretiminde önemli bir yerinin olduğunu sözlerine ekledi. Üniversitemizde şu anda adaptasyon çalışmaları, verim kalite çalışmaları yapıldığını, tepe kırımı, filiz kontrolü, değişik kurutma yöntemleri (gölgede ve güneşte) ve değişik hasat yöntemleri (sap hasatı gibi) üzerinde çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.
Yenikalaycı, yapmış oldukları çalışmaların yürütülmesinde büyük desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat ile Rektör Yardımcımız ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ’a teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.