Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültesi seminerleri kapsamında Yozgat Eski Valisi, Vali- Mülkiye Başmüfettişi Kemal YURTNAÇ ’Yerinden Yönetim ve Sivil Üretim Çiftlikleri: Yozgat Kabalı Meyve Bahçesi konulu bir seminer verdi.
Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar KARADAĞ koordinatörlüğünde düzenlenen Uygulamalı Bilimler Fakültesi seminerleri kapsamında bu hafta Yozgat Eski Valisi, Vali-Mülkiye Başmüfettişi Kemal YURTNAÇ konuk edildi. Seminere Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet POLAT başta olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanlığı TAGEM, BÜGEM, TİGEM, TTSM, TKDK, Bitki Islahçıları Alt Birliği, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği, Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kurum içinden ve Kurum dışından çeşitli katılımcılar, MAUN akademik personeli ve öğrencileri katılım sağladı.
Yozgat Eski Valisi, Vali-Mülkiye Başmüfettişi Kemal YURTNAÇ konuşmalarına Türkiye’de üretimin desteklenmesi gerektiğini, özelliklede sivil üretim çiftliklerinin kurulmasının ve desteklenmesinin gerekliliğini dile getirerek, Yozgat Kabalı çiftliğindeki çalışmanın bir üretimi destekleme çalışması olduğunu, 2012 yılında Yozgat Kadışehri kaymakamının Kabalı köyündeki miras yoluyla bölünmüş arazilerin kullanım hakkını köylülülerin gönüllülükleri esas olmak üzere 25 yıllığına kaymakamlığın kurduğu bir şirkete devretmelerini sağladığını, bu şirketin Maliye Bakanlığından aldıkları maddi desteklerle köydeki arazileri birleştirerek, söz konusu arazilere 3000 dekar (da) elma, 1000 da kiraz, 400 da armut, 3000 da şeftali, 100 da ayva fidanı dikildiğini ve bu çiftlikte yıllık 15 bin ton elma, 1500 ton kiraz üretilmekte olduğunu ve üretilen kirazların Çin’e ihraç edildiğini söyleyen Yurtnaç, bu durumun bir pazar niteliğinde olduğunu vurgulamıştır. Yapılan bu projenin çıktıları neticesinde söz konusu köyden büyükşehirlere göç etmiş olan 20 ailenin köylerine döndüğünü ve sigortalı ve maaşlı şekilde kendi topraklarında çalışmakta olduklarını söyledi. Sonrasında Kaymakanlık kurdukları şirketi Türkiye’nin büyük meyve suyu ihracatçısı bir firmaya ihale ettiğini, özel sektörün burayı çalıştırdığını ve vatandaşların hem burdan sigortalı işlerini sağlayıp maaşlarını aldıklarını hemde kiraya verdikleri topraklarından kira geliri elde ederek, gelirlerini 10’a katladıklarını, aynı zamanda da köyden büyük şehre göçün de önlenmiş olduğunu ifade etti.
Dünyada tarım stratejik sektör şuan içinde bulunduğumuz durumlar ile daha da gündeme geldi, proje 4 yılda ürün verdi, tarımsal alt yapısı olan her şehirde bu tür çalışmalar olursa tarımsal gelirin artacağını tahmin ediyorum diyerek sözlerini sonlandırdı.