Üniversitemiz ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliği ve ISPEC katkılarıyla düzenlenen 1. Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Kongresi, yoğun bir katılımla tamamlandı. 07-08 Nisan tarihleri arasında 2 gün boyunca çevrimiçi olarak gerçekleştirilen kongreye Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat da Onursal Başkan olarak katıldı.
1. Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Kongresinde, Kongre açılış ve protokol konuşmaları sırasıyla Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Abdullah Çil, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat tarafından yapıldı. Rektörümüz, selamlama konuşmasında 5 ülkeden akademisyenlerin katılımı ile gerçekleştirilen kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Prof. Dr. Polat, Türkçe ve İngilizce yapmış olduğu selamlama konuşmasında son derece önemli konuları ele alan ve farklı ülkelerden katılımcıların sunduğu bildirilerle zenginleşen kongrenin ISPEC bünyesinde bu kadar çok sunuma sahip önemli bir tarım kongresi olduğuna dikkat çekerek, Muş tarımına bölgeye ve ülkemize hayırlı olmasını diledi.
5 Ülkeden Yoğun Bir Katılım Oldu
Kongre Düzenleme Kurulu Üyesi, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, konuşmasında “Kongrede sunulan bildiriler çift kör hakem yöntemi ile değerlendirilmiştir. Pilot Devlet Üniversitesi uygulaması kapsamında uluslararası kongre düzenleme kurulu olarak Muş Alparslan Üniversitesi ve Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü de süreçte yer almıştır. Kongre bildiri konuları çok geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Tarla bitkileri, bahçe bitkileri, bitki koruma, biyosistem mühendisliği, peyzaj mimarlığı, tarım ekonomisi, tarımsal biyoteknoloji, toprak bilimi ve bitki besleme, tarım makinaları, zootekni, su ürünleri, gıda, biyoloji, biyokimya, kimya, et ve süt teknolojisi, veteriner, ekonomi, kırsal kalkınma, tarım politikaları, siyaset bilimi, sulama sistemleri, bankacılık ve tarım kredileri, çiftçi birlikleri, güneş ve rüzgâr enerjisi, çevre, tarım istihdam ve tarım ürünleri ithalatı gibi konularda bildiriler kabul edildi. Kongremize Türkiye’den 72, yurt dışından ise 7 olmak üzere toplam 79 araştırmacı katılım gösterdi. Böylesi bir kongre için bu çok önemli bir katılımdır. Türkiye, Almanya, Nijerya, Bulgaristan ve Özbekistan ülkelerinden araştırmacılar bildirilerini sunarak kongreye önemli katkılar verdi” ifadelerini kullandı.
Bildiriler Kitaplaştırılacak
Açıklamasını “Kongreye Türkiye’den katılım için yüzde 45’lik bir kontenjan ayrıldı ve Türkiye’den gelen bildiriler bu kota korunarak değerlendirmeye alındı. Kongremizin en önemli özelliklerinden birisi de doçentlik ve akademik teşvik kriterlerini karşılamış olmasıdır. Kongre sonrasında ISBN’li bildiri kitapları da yayınlanacaktır” cümleleriyle sürdüren Karadağ, kongrenin başta Adana ve Muş olmak üzere bölgemiz ve ülkemiz bilim camiasına hayırlı olmasını diledi.
İki gün boyunca yoğun bir katılımın gerçekleştiği Kongre, soru-cevap ve tartışmaların ardından Kongre Düzenleme Kurulu adına Prof. Dr. Yaşar Karadağ’ın ve Kongre Başkanı Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Abdullah Çil’in kapanış konuşması ile sona erdi.