Ara
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ

‘’Akdeniz Havzasında Organik Tarım ve Koruyucu Toprak İşleme’’ Konulu Seminer Düzenlendi

26.04.2022 06:48

Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültesi seminerleri kapsamında İsviçre Organik Tarım Enstitüsü’nden Dr. Harun ÇİÇEK Akdeniz Havzasında Organik Tarım ve Koruyucu Toprak İşleme konulu bir seminer verdi.

Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar KARADAĞ koordinatörlüğünde düzenlenen Uygulamalı Bilimler Fakültesi seminerleri kapsamında bu hafta İsviçre Organik Tarım Enstitüsü’nden Dr. Harun ÇİÇEK konuk edildi. Seminere Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet POLAT başta olmak üzere, Rektör Yardımcılarımız, Tarım ve Orman Bakanlığı TAGEM, BÜGEM, TİGEM, TTSM, TKDK, Bitki Islahçıları Alt Birliği, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği, Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kurum içinden ve Kurum dışından çeşitli katılımcılar, MAUN akademik personeli ve öğrencileri katılım sağladı.

İsviçre Organik Tarım Enstitüsü’nden Dr. Harun ÇİÇEK konuşmalarına organik ve koruyucu tarımın kesiştiği noktaları detaylı bir şekilde ifade ederek sözlerine başladı. Organik tarım ve koruyucu tarımın kesiştiği noktada sürdürülebilir tarım ortaya çıkmaktadır. Koruyucu tarım Avustralya’nın kuru arazilerinin %90 uygulanır diyerek sözlerine devam etti.

Koruyucu tarımın aslında tam anlamıyla direk ekim veya toprağı işlememe anlamına geldiğini, kuru alanlar için çok önemli ve Türkiye için uygun bir tarım sistemi olduğunu,  topraktaki suyu tutarak nemi muhafaza ettiğini, anız yakmanın koruyucu tarım için çok tehlikeli olduğunu, koruyucu tarımda yem bitkileri kullanmanın çok önemli ve aynı zamanda topraktaki biyoçeşitliliği artırdığını, dengeli otlatmak şartıyla hayvan kullanmanın çok önemli oluğunu ifade etti.

Dr. Harun Çiçek, ‘’Her şey toprağı anlamakla geçer’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.