Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültesi seminerleri kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürü Şakir Berktaş “Gıda Arzı ve Tarımda Sürdürülebilirlik İçin Tohum” konulu bir seminer verdi.
Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ koordinatörlüğünde düzenlenen Uygulamalı Bilimler Fakültesi seminerleri kapsamında bu hafta Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürü Şakir BEKTAŞ konuk edildi. Seminere Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat başta olmak üzere, Rektör Yardımcılarımız, Tarım ve Orman Bakanlığı TAGEM, BÜGEM, TİGEM, TTSM, TKDK, Bitki Islahçıları Alt Birliği, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği, Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kurum içinden ve Kurum dışından çeşitli katılımcılar, MAUN akademik personeli ve öğrencileri katılım sağladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürü Şakir BEKTAŞ konuşmalarına tarımın, toprak, su, hava, ışık vb gibi doğal kaynaklar ile, enerji, iş gücü, teknoloji, tohum gibi girdileri kullanarak üretim yapılan ekonomik bir faaliyet olduğunu Bu faaliyetin sürekli olabilmesi için bu doğal kaynakların ve diğer girdilerin sürekliliği ve tarım’da faaliyet gösteren girişimcilerin ekonomik tatmini şart olduğunu ifade ederek sözlerine başladı.
Tüm dünya da olduğu gibi tarımsal üretimin sürekliliği için ülkemizde de Tarımsal Desteklemeler, Tarımsal Krediler, Tarımsal Dış Ticaret Politikaları, Tarımsal Vergilendirme, Tarımsal Regülasyon ve Arz Politikası gibi devlet müdahaleleri söz konusudur. Bunlara rağmen ülkemizde tarımın istihdamdaki payı % 17 civarında iken, GSMH da Tarımın aldığı pay % 7 civarındadır. Tarımsal üretim kıt ve kısıtlı kaynakları kullanarak yapılan bir faaliyettir. Bu kıt kaynakları ne kadar verimli kullanabilirsek sürdürülebilirlik o kadar artacaktır. Bu kaynaklarımız Atalarda miras olduğu gibi gelecek nesillerin de emanetidir. Kıt kaynakları en verimli şekilde kullanırsak, kısıtlayıcı kaynakları da teknolojik icatlar, tarımda yeni üretim modelleriyle aşarsak sürdürülebilirliğimizi arttırmış olacağız. Ancak bu durumlar istediğimiz miktarda üretim yapmamıza yeterli olmayacaktır. Alacağımız maksimum ürün elimizde bulunan genetik materyalin maksimum verimi ile sınırlı olacaktır. Üretimde kullanacağımız genetik materyalin ise veriminin ve diğer özelliklerinin iyileştirilmesi Islah ve Kaliteli / Sertifikalı Tohumculuk ile sağlanabilecektir diyerek sözlerine devam etti.
Çeşit Islahını İstenen özelliklere sahip yeni bitki çeşitleri elde etmek için, insan eliyle uygulanan melezleme ve seleksiyon yöntemleri olarak tanımlayan Bektaş, Islah Kuruluşlarını Üniversiteler, Araştırma Enstitüleri, Özel sektör araştırma kuruluşları (246 adet), Gerçek Kişiler olduğunu vurguladı. Çeşit Tescili Yurt içinde veya yurt dışında ıslah edilen veya bulunan ve geliştirilen bitki çeşitlerinin farklı, yeknesak ve durulmuş olduğunun ve/veya biyolojik ve teknolojik özellikleri ile hastalık ve zararlılara dayanıklılığının ve tarımsal değerlerinin tespit edilerek kütüğe kaydedilmesidir. Tescilin Amacı : Bitki ıslahı ve çeşit geliştirme sonucu ortaya çıkarılan yeni ve üstün genotiplerin kayıt altına alınarak genetik farklılığın sürdürülmesidir. Üstün nitelikli yeni çeşitlerin çiftçiye, tarım endüstrisi ve ticaret yapanlara tavsiye edilmesi, verimliliğin ve kalitenin arttırılması, çeşitler hakkında bağımsız ve güvenilir bilgilerin sağlanmasıdır. 2022 Tescil Sayısı, Tarla Grubu :300, Sebze Grubu 454, Meyve ve Asma Grubu 20 adet toplamda 774 adet olduğunu dile getirdi.
Kaliteli, standart ve bol üretimin garantisi sertifikalı tohum olduğunu söyleyen Bektaş, sertifikalandırma aşamaları, yetkili kuruluşlar, Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü Tarihçesi, Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü Uluslararası Üyelikleri, TTSMM tarafında 2021 yılında yapılan belgelendirmelerden de bahsetti.
Şakir Berktaş, ‘’Ek Tohumun Hasını, Çekme Yiyecek Yasını’’ diyerek sözlerini tamamladı.