Ara
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ

‘’Kırsal Kalkınmanın Kentleşmeye Etkileri’’ Konulu Seminer Düzenlendi

13.06.2022 04:29

Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültesi seminerleri kapsamında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Dr. Muhammed ADAK Kırsal Kalkınmanın Kentleşmeye Etkileri konulu bir seminer verdi.

Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar KARADAĞ koordinatörlüğünde düzenlenen Uygulamalı Bilimler Fakültesi seminerleri kapsamında bu hafta TKDK Başkanı Dr. Muhammed ADAK konuk edildi. Seminere Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet POLAT başta olmak üzere, Rektör Yardımcılarımız, Tarım ve Orman Bakanlığı TAGEM, BÜGEM, TİGEM, TTSM, TKDK, Bitki Islahçıları Alt Birliği, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği, Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kurum içinden ve Kurum dışından çeşitli katılımcılar, MAUN akademik personeli ve öğrencileri katılım sağladı.

TKDK Başkanı Dr. Muhammed ADAK konuşmalarına Kırsal kalkınma ile kentleşmenin birbirinden ayrılmaz iki önemli eksen olduğunu bu kapsamda gerek ülkemizde gerekse dünyada çok yoğun çalışmalar yapılmış, önemli aşamalar kaydedilmiş ve yoğun çabalar gösterilmiştir diyerek sözlerine başladı.

Her ne kadar tarım ve hayvancılık yapılan alanlar olarak tanımlanan kırsal alanlar, aslında coğrafi, kültirel ve arkeolojik değerlerimiz ile büyük bir zenginlik ve kırsal alanlarda kalkınma yaparkende bütün bu zenginliklerimizin göz önünde bulundurulması gerektiğini ve çalışmalarında bu şekilde yürüdüğünü vurguladı. Kırsal kalkınma için bizim ülkemizde 5 yıllık kalkınma planları yapılıyor, bunun dışında geçmişten günümüze tarım kent, köykent, merkez kentler gibi birçok proje yürütülüyor, çeşitli bakanlıklarımızında kırsal kalkınmaya yönelik faaliyetleri sürdürdüğünü ifade etti.

Kırsal alanların gerek tarım alanlarımız gerek kültürel değerlerimiz, akarsularımız, su kaynaklarımız,  ile petrolden bile daha değerli olduğunu söyleyen ADAK, bu konuda bakanlıklar, özel kuruluşlar, akademisyenler çok ciddi çalışmalar sürdürüyor. Amacımız  bir taraftan toprağı korurken bir taraftan oluşacak katma değerli üretimin ekonomiye kazandırılması ve kırsal da insanımızı tutma ve hatta kırsala yatırımcı getirmek, kırsalın kente göre avantajlı duruma getirmeye çalışıyoruz diyerek sözlerine ekledi.

Kırsal kesimler de yaşayan nüfusun büyüklüğü ve yoksulluğu dikkate alındığında sürdürülebilir bir kalkınma olmasını gerektiğini, günü birlik çözümler değil kalıcı uzun vadeli çözüm önerileri olması gerektiğini, kırsalı ayakta tutacak olan kadın ve genç nüfusun ihtiyaçlarına yönelik sosyal ve kültürel yatırımların hızlandırılması yüksek düzeyde önemli olduğunu ve Kırsalda ne kadar yatırım yapılırsa,  ne kadar proje desteklenirse kutsal bir görev olarak gördüklerini söyleyerek sözlerini sonlandırdı.